Wednesday, January 25, 2012

Sambal belacan mangga

Ok, beberapa hari yang lalu aku ada buat sambal belacan mangga kiranya untuk pembuka selera 2012.Senang je nak buat menu ni sebab tidak memerlukan teknik masakan yang melampau.
Bahan-bahan:
(A)
1@2 biji     Mangga (muda @ sudah masak)
(B)
3 tangkai    Cili merah
4@6 tangkai  Cili padi (bagi yang suka pedas lebih)
1 inci       Belacan (panggang jangan sampai hangus)
1 sudu       Gula & garam (bagi seimbang rasa)
Cara-cara:
Teramatlah mudah. Sekarang pergi ke dapur anda untuk mecari lesung batu. Dengan penuh tenaga tumbuk semua bahan (B) terpulang selera diri nak tumbuk lumat atau kasar. Kemudian mangga (A) boleh diracik halus atau dipotong kasar. Temukan bahan (A) & bahan (B) digaul mesra. Boleh dihidangkan.

Selain itu, anda boleh ganti buah mangga dengan buak kuini. Wow mesti terangkat gila. Selamat mencuba ye..


p/s: semudah langkah 1..2..3..macam pernah dengar 'tagline' ni kan...yang penting selamat mencuba..



1 comment:

Mr. Compared to nothing said...

Alahai...orang ini memang pandai masak. What to say?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...