Wednesday, April 27, 2011

Daging Masak Lada Hitam

minyak terlebih pula masa ni & kurangkan minyak
Kerja di rumah asyik masak-masak & masak-masak. Kali ni aku nak kongsi resepi daging masak lada hitam atau lebih glamour masak black paper. Aku tak paksa ikut resepi ini 100%. Paksaan tiada di sini.

Resepi Daging Masak Lada Hitam
Bahan-bahan:
  • 1 Kilo daging lembu (terpulang bahagian mana yang terbaik batang pinang)
  • 1 Labu bawang merah besar (dicingcang halus)
  • 6 Ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 Inci halia (dicincang halus) 
  • 1 1/2 Sudu lada hitam (ditumbuk kasar & lebihkan jika mahu lebih pedas)
  • 1 Biji cili benggala merah (dipotong dadu)
  • 1 Biji cili benggala hijau (dipotong dadu)
  • 4 sudu kicap manis
  • 3 sudu sos tiram
  • 1/2 Cawan air rebusan daging
  • Garam & Gula (secukup rasa)
  • Minyak
Cara-cara:
  1. Pertama sekali potong daging nipis secara melawan urat supaya tidak liat. Basuh daging bersih-bersih kemudian rebus daging hingga empuk.
  2. Kemudian panaskan minyak dalam 3 sudu besar. Tumis bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau. Jangan lupa masukkan lada hitam.
  3. Selepas bahan tumisan sudah naik bau kita boleh masukan daging dan kacau hingga sebati. Masukkan air rebusan daging.
  4. Masukkan kicap manis serta sos tiram dan biarkan seketika untuk sebatikan daging.
  5. Akhir sekali masukkan potongan cili benggala kemudian serbuk perasa seperti gula dan garam secukup rasa. 
  6. Boleh dihidangkan.
Sangat mudah sebab bahan-bahan pun tidak rumit sangat. Semua ada dekat dapur kita. Selamat mencuba.

p/s: sesiapa ada tekanan darah tinggi jangan makan daging terlalu banyak. Jaga kesihatan anda :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...